„Condamnați la sens”

 1. Creștinism – Mesajul fundamentalist: boala este în esență o pedeapsă de la Dumnezeu pentru un anumit păcat. Cu cît este mai gravă afecțiunea, cu atît este mai cumplit păcatul.
 2. New Age – Boala este o lecție. Ți-o produci singur pentru că ai ceva important de învățat din ea, pentru a-ți putea continua dezvoltarea și evoluția spirituală. Mintea singură produce boala și numai ea o poate vindeca. O versiune postmodernă a Științei Creștine.
 3. Medicina – Boala este, în esență, o tulburare biofizică din cauza unor factori biofizici (de la viruși și traume, la predispoziții genetice și agenți declanșatori din mediu). În ce privește majoritatea bolilor, nu trebuie să ne gîndim la tratamente psihologice sau spirituale, pentru că ele sînt de regulă ineficiente și te pot împiedica să apelezi la o îngrijire medicală corespunzătoare.
 4. Karma – Boala este rezultatul unei karme negative; unele acțiuni rușinoase din trecut se concretizează acum sub forma unei boli. Boala este „rea” în sensul în sensul că ea reprezintă o „non-virtute” din trecut; dar este „bună”,în sensul că însuși procesul bolii reprezintă arderea și purificarea nelegiuirilor; ea este o purificare, o curățire.
 5. Psihologia – Așa cum a spus Woody Allen: „Nu mă enervez, dar îmi apar tumori.” Ideea este că, cel puțin în psihologia populară, emoțiile reprimate dau naștere la boli. Forma extremă: boala ca dorință de a muri.
 6. Curentul gnostic – Boala este o iluzie. Întregul Univers palpabil este un vis, o umbră, și individul este ferit de boală numai atunci cînd se trezește din vis și descoperă Singura realitate aflată dincolo de Universul palpabil. Spiritul este singura realitate, și în Spirit nu există nici o boală. O versiune extremă și oarecum descentrată a misticismului.
 7. Filozofia existențialistă – Boala în sine este lipsită de sens. Ca atare, ea poate să ia orice semnificație pe care o aleg să i-o dau, și eu sînt singurul responsabil pentru aceste alegeri. Oamenii sînt finiți și muritori, și reacția corectă este de a accepta boala ca parte a finitudinii noastre chiar și atunci cînd o înzestrăm cu o semnificație personală.
 8. Curentul holist – Boala este un produs al unor factori fizici, emoționali, mentali și spirituali; nici unul nu poate fi izolat de ceilalți și nici unul nu poate fi ignorat. Tratamentul trebuie să implice toate dimensiunile (deși, în practică, acesta se traduce adesea printr-o eschivare de la tratamentele convenționale, chiar și atunci cînd ele ar putea fi de folos.)
 9. Magie – Boala este o răsplată. „O merit pentru că am vrut ca X să moară.” Sau „Ar fi bine să nu depășesc  prea mult limitele, pentru că mi se va întîmpla ceva rău.” Și așa mai departe.
 10. Budismul – Boala este o parte inevitabilă a lumii concrete; a întreba de ce există boală este ca și cum ai întreba de ce există aer. Nașterea, bătrînețea, moartea – sînt elemente care marchează această lume, ale cărei fenomene sînt caracterizate de efemeritate, suferință și altruism. Numai în starea iluminată, în conștiința pură a nirvanei, boala este în final depășită, pentru că atunci întreaga lume fenomenală este la rîndul ei depășită.
 11. Știința – Orice ar fi boala, ea are o cauză specifică sau un mănunchi de cauze. Unele dintre ele sînt determinate, altele se datorează pur și simplu întîmplării sau șansei. În ambele cazuri, nu există o „semnificație” a bolii, există numai întîmplare sau necesitate.

(Ken Wilber, „Grație și forță. Treya Killam Wilber: o vindecare spirituală dincolo de moarte”, Elena Francisc Publishing, 2005)

Reclame
Acest articol a fost publicat în înțelegere, boală, sens și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la „Condamnați la sens”

 1. dtrandafir zice:

  Foarte fain articol, am sa-l distribui. Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s